Apipet



Wat is kennelhoest bij honden?

Wat is kennelhoest bij honden?

WAT ZUL JE LEZEN IN DE TEKST:

Hoe wordt kennelhoest overgedragen?

Symptomen van kennelhoest bij honden

Behandeling van kennelhoest bij honden

Kan ik kennelhoest bij mijn hond voorkomen?

Het is het seizoen voor kennelhoest bij honden, en dierenklinieken zijn elk jaar rond deze tijd overvol met honden die door deze ziekte zijn besmet.

Kennelhoest, oftewel infectieuze tracheobronchitis, is een uiterst besmettelijke luchtwegaandoening bij honden. Maar wat veroorzaakt kennelhoest bij honden en hoe kun je voorkomen dat jouw huisdier met deze ziekte besmet raakt?

Hoe wordt kennelhoest bij honden overgedragen?

Honden raken meestal besmet met tracheobronchitis op plekken waar veel dieren samenkomen, zoals asielen, hondenparken, trainingsgroepen, tentoonstellingen en dergelijke.

Een hond kan een andere hond besmetten via direct contact (zoals neus tegen neus), besmette oppervlakken (inclusief voer- en drinkbakken), maar de infectie kan ook via de lucht worden overgedragen. Kennelhoest wordt meestal zonder problemen behandeld bij gezonde, volwassen honden, maar kan gevaarlijk zijn voor pups jonger dan 6 maanden of honden met een verzwakt immuunsysteem.

Hoe herken je kennelhoest bij een hond?

Als jouw hond besmet is met tracheobronchitis, zul je ten minste een van de volgende symptomen opmerken: Wat is kennelhoest bij honden?

  • Hevige hoest, vaak met een karakteristiek geluid waardoor eigenaren vaak denken dat er iets in de keel van de hond vastzit (het meest voorkomende symptoom)
  • Loopneus en afscheiding uit de neus of ogen
  • Niezen
  • Lusteloosheid (vermoeidheid, traagheid en gebrek aan energie)
  • Verminderde eetlust
  • Verhoogde lichaamstemperatuur

Hoewel kennelhoest bij gezonde honden meestal zonder problemen kan worden behandeld, is het uiterst belangrijk om bij hoestsymptomen een dierenarts te raadplegen. Deze symptomen kunnen namelijk ook wijzen op een andere, ernstigere ziekte.

Zo begint het virus van de hondengriep vaak met bijna dezelfde symptomen als kennelhoest. Andere aandoeningen die hoest bij honden kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld bronchitis, astma of zelfs bepaalde hartproblemen.

 

Behandeling van kennelhoest bij honden

Milde gevallen van kennelhoest worden meestal behandeld door de hond een week of twee rust te geven. Toch kan de dierenarts antibiotica aanraden om secundaire infecties te voorkomen, evenals hoeststillers om de symptomen te verlichten. Het is erg belangrijk om de instructies van de dierenarts strikt op te volgen en ervoor te zorgen dat jouw hond zich niet inspant tijdens de ziekte.

Daarnaast, als jouw hond besmet is met tracheobronchitis, is het aan te raden om geen halsband te gebruiken, maar over te schakelen op een tuigje. Irritatie van het gebied rond de luchtpijp, waar de halsband direct druk op uitoefent, kan de hoest verergeren en verdere schade aan de nek veroorzaken.

Als je meerdere huisdieren hebt en één daarvan is besmet, is het zeer waarschijnlijk dat de andere dieren ook zijn blootgesteld. Het is daarom belangrijk om ook hun gezondheid in de gaten te houden en hen indien nodig naar de dierenarts te brengen.

Kan ik kennelhoest bij mijn hond voorkomen?

Er bestaat een vaccin tegen kennelhoest dat honden beschermt tegen de bacterie Bordetella bronchiseptica, de meest voorkomende oorzaak van kennelhoest. Wat is kennelhoest bij honden?

Dit vaccin wordt vooral aanbevolen voor honden die deelnemen aan sportwedstrijden of regelmatig in contact komen met groepen honden. Het vaccin is beschikbaar in twee vormen: via een injectie of intranasaal (via de neus).

Houd er echter rekening mee dat er ook andere oorzaken van kennelhoest zijn en dat het vaccin niet volledig garandeert dat jouw hond niet ziek wordt. Het vaccin verlaagt echter wel aanzienlijk de kans op infectie.

Het is altijd verstandig om met jouw dierenarts te overleggen. Die kan je het beste adviseren en informeren over het vaccin tegen kennelhoest.

 

CONCLUSIE
Kennelhoest is een veelvoorkomende ziekte bij honden, meestal van milde aard en vaak vanzelf voorbijgaand zonder specifieke behandeling. Toch is het altijd belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts om een juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te bepalen.

Als jouw hond kennelhoest heeft, zorg er dan voor dat hij voldoende rust krijgt en vermijd lange wandelingen of intensieve activiteiten totdat de ziekte volledig is verdwenen. Daarnaast is het altijd aan te raden om natuurlijke voedingssupplementen te gebruiken om het immuunsysteem van je hond te versterken. Zo kan je geliefde viervoeter sneller herstellen en weer genieten van zijn favoriete activiteiten.