How to help a dog that is scared?
WHAT WILL YOU READ IN THE TEXT:
Hoe herken je angst bij je hond?
Help je hond zich veilig te voelen
Mag ik een bange hond troosten?
Straffen helpt niet
Moet ik mijn hond dwingen om zijn angsten onder ogen te zien?
Heb veel geduld
Wist je dat onderzoeken hebben aangetoond dat maar liefst 72,5% van de honden een vorm van angst vertoont?
De meeste honden vertonen tekenen van verlatingsangst, terwijl veel andere last hebben van zogenaamde geluidsfobieën, waarvan angst voor vuurwerk en knallers het meest voorkomt. Er zijn echter ook veel andere vormen van angst en fobieën. Jouw viervoetige vriend kan bijvoorbeeld bang zijn voor andere mensen of honden, en baasjes hebben vaak moeite deze angsten te herkennen.
Lees verder om 6 belangrijke dingen te ontdekken die je moet weten als je een schuchtere of angstige hond hebt.
1. Leer de angst van je hond herkennen
3. Troost je hond gerust
Je hebt waarschijnlijk vaak gehoord dat je je hond niet mag troosten als hij bang is.
Wel, we hebben goed nieuws: het is helemaal oké om een bange hond te troosten, vooral als je hond zelf naar je toe komt om comfort te zoeken.
Helaas zijn er zelfs onder bekende hondentrainers voorstanders van de theorie dat je honden niet mag troosten, omdat dit zogenaamd hun angst zou “goedkeuren”. Deze theorie is een mythe, wat betekent dat je gerust je hond kunt troosten als hij bang is. Sterker nog, jij bent zijn veilige haven, en steun van zijn favoriete persoon kan je geliefde viervoeter enorm helpen in stressvolle situaties.
Sommige honden geven er de voorkeur aan om alleen te zijn wanneer ze gestrest zijn, en dat is ook helemaal oké. Als je hond zich vrijwillig terugtrekt, dwing hem dan niet.
4. Straf je hond nooit
Over het algemeen kan het straffen van je huisdier op welke manier dan ook erg schadelijk zijn voor zijn mentale en fysieke gezondheid. Maar als het gaat om schuchtere en angstige honden, is het bijzonder belangrijk om een positieve benadering te hanteren en geen straffen te gebruiken. Straf kan de angst van je hond verergeren, en het is zelfs zeer waarschijnlijk dat je hond zich na verloop van tijd ook van jou gaat gaan vrezen.
Je huisdier is al onder grote stress en bang voor wat de bron van zijn angst ook is. Vergroot zijn stress niet door te straffen of te schreeuwen. Misschien lijken de angsten niet realistisch voor jou, en misschien vind je ze zelfs grappig. Maar het belangrijkste is dit: in de ogen van je hond is die angst heel echt.
5. Dwing je hond niet om “confronteren” met zijn angsten
Een andere populaire mythe over honden gedrag is dat je je hond in stressvolle situaties moet plaatsen zodat hij zich “er aan kan aanpassen”. Helaas is dit een zeer slecht advies.
Honden zouden geleidelijk aan hun angsten moeten worden blootgesteld, zodat ze stap voor stap gewend raken en de angstige situatie kunnen koppelen aan iets wat ze leuk vinden. Deze technieken worden desensibilisatie en tegenconditionering genoemd, en hoewel ze eenvoudiger klinken dan ze in de praktijk zijn, kunnen ze schade veroorzaken als ze niet goed worden toegepast. Het simpelweg blootstellen aan de bron van angst zal meer schade dan voordeel opleveren, en hier lees je waarom.
Wat kan er gebeuren als we een schuchtere hond forceren om zich bloot te stellen aan stressvolle situaties? Ten eerste zal je hond waarschijnlijk angstiger worden en proberen de situatie te ontvluchten op welke manier hij maar kan.
Wat kan er ook gebeuren, is dat de hond agressief wordt in een poging om te verdrijven wat hem bang maakt – of het nu mensen of andere honden zijn.
Sommige honden kunnen in paniek raken of zich volledig afsluiten van de situatie. Dit leidt tot zogenaamde aangeleerde hulpeloosheid – de hond realiseert zich dat er geen uitweg is en sluit zich volledig in zichzelf af.
Helaas kan het in deze gevallen lijken alsof de hond zich niet meer zorgen maakt, omdat hij niet meer probeert te ontsnappen. Het probleem is echter dat zulke honden mentaal enorm lijden, wat kan leiden tot een heleboel nieuwe gedragsproblemen.
Onthoud, jij bent de persoon die je huisdier veiligheid moet bieden. In plaats van je hond in stressvolle situaties te duwen, probeer dan om die situaties voor hem te verlichten.
6. Heb veel geduld
Soms duurt het langer voordat je hond zijn angsten en angst overwint, en er zijn ook ernstigere gevallen waarbij honden nooit volledig van hun angsten afkomen.
Het is echter belangrijk te weten dat je hond een gelukkig leven kan hebben, ondanks zijn angsten, als je er op de juiste manier mee omgaat. Geloof me, zelfs de kleinste vooruitgangen bij schuchtere honden betekenen veel. Bewapen jezelf met geduld en bied je hond op elk moment steun.
Conclusion
Het belangrijkste is altijd je geliefde huisdier te ondersteunen zodat hij zijn angsten gemakkelijker kan overwinnen. Als je denkt dat je hond geen vooruitgang boekt of dat zijn angsten verergeren, aarzel dan niet om een gedragstherapeut te raadplegen – zorg er wel voor dat het een force-free therapeut is.
Houd ook in gedachten dat angsten mogelijk een oorzaak hebben in een ernstiger gezondheidsprobleem, daarom kan het een goed idee zijn om een dierenarts te bezoeken als de situatie verslechtert.
Daarnaast kun je overwegen om je hond natuurlijke voedingssupplementen te geven die helpen bij het kalmeren van huisdieren, zoals Apipet Calma. Dergelijke supplementen kunnen je hond enorm helpen en kunnen op de lange termijn worden gebruikt, aangezien het een natuurlijk product is zonder bijwerkingen.