Apipet



Dehydratie bij honden: Symptomen, hoe je het kunt voorkomen en wat te doen als je hond uitgedroogd is

Dehydratie bij honden: Symptomen, hoe je het kunt voorkomen en wat te doen als je hond uitgedroogd is

WAT JE IN DE TEKST LEEST:

-Wat is uitdroging en waarom treedt het op?
-Waarom is uitdroging bij honden een ernstig probleem?
-Wat zijn de tekenen van uitdroging bij puppy’s en volwassen honden?
-Wat moet ik doen als mijn hond uitgedroogd is?
-Oorzaken van uitdroging bij honden
-Oorzaken van uitdroging bij puppy’s
-Hoe wordt uitdroging bij honden behandeld?
-Hoe kan ik uitdroging bij mijn hond voorkomen?

Net als bij mensen speelt water een cruciale rol in het leven en de gezondheid van onze viervoetige vrienden.

Water helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, ondersteunt de werking van de organen, vergemakkelijkt de spijsvertering en houdt het lichaam van onze huisdieren gehydrateerd. Zonder voldoende water kan een hond snel uitgedroogd raken, wat ernstige gevolgen kan hebben en zelfs fataal kan zijn als het niet op tijd wordt behandeld.

Het is van groot belang om de tekenen van uitdroging te herkennen, zodat je de juiste zorg kunt bieden wanneer dat nodig is. Hieronder lees je alles wat je moet weten over uitdroging bij honden en hoe je kunt voorkomen dat het gebeurt.

Wat is uitdroging en waarom treedt het op bij honden?

Uitdroging treedt op wanneer een hond meer vocht verliest dan hij opneemt. Water kan verloren gaan door ademhaling, urineren, ontlasting, overgeven en zelfs door verdamping via de voetzooltjes.

Wanneer een hond uitgedroogd raakt, verliest hij het vermogen om zijn lichaamstemperatuur te reguleren.

Daarnaast veroorzaakt uitdroging verstoringen en een disbalans in de elektrolyten. Uitgedroogde honden hebben vaak een laag natrium-, chloride- en kaliumgehalte in hun bloed. Deze elektrolyten zijn essentieel voor het transport van voedingsstoffen naar de cellen en ondersteunen de werking van spieren en zenuwactiviteit.

Waarom is uitdroging bij honden een ernstig probleem?

Ernstige uitdroging kan levensbedreigend zijn, omdat het kan leiden tot orgaanfalen, zoals het hart, de lever en de nieren.

Als je eigenaar bent van een puppy, moet je weten dat zij gevoeliger zijn voor uitdroging vanwege hun lage lichaamsgewicht. Bovendien hebben puppy’s veel energie, wat betekent dat ze voldoende water nodig hebben om de hele dag gehydrateerd te blijven.

Als je tekenen van uitdroging bij je hond opmerkt, bied hem dan een kleine hoeveelheid water aan en neem onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Lees verder om te ontdekken hoe je kunt herkennen wanneer je huisdier uitgedroogd is.

 

 

Wat zijn de tekenen van uitdroging bij puppy’s en volwassen honden?

Hier zijn een paar dingen die je thuis kunt controleren om te bepalen of je hond uitgedroogd is:

Huidelasticiteitstest

De elasticiteit van de huid van je huisdier kan je vertellen of hij of zij uitgedroogd is of niet.

Trek voorzichtig aan een deel van de losse huid op de achterkant van de nek of boven de schouderbladen van je huisdier en laat het dan weer los.

Bij goed gehydrateerde honden keert de losse huid onmiddellijk terug naar zijn oorspronkelijke vorm. De huid van uitgedroogde honden heeft langer nodig om weer op zijn plaats te komen en zal waarschijnlijk eruitzien als een “tent” boven de nek of schouderbladen.

Plakkerige, levenloze tandvlees

Als je huisdier het toestaat, kijk dan naar het tandvlees.

Gezond tandvlees zou roze, glanzend en vochtig moeten zijn. Probeer het tandvlees van je huisdier aan te raken – als je vinger aan het tandvlees blijft plakken, kan dit een teken van uitdroging zijn.

Droge neus

De neus van de hond moet vochtig zijn. Als de neus van je harige vriend droog is, kan dit een indicatie van uitdroging zijn of van een ander medisch probleem, zoals een huidinfectie.

Dikke, plakkerige speeksel

Normaal speeksel in de mond van een hond zou waterig en dun moeten zijn. Wanneer een hond uitgedroogd is, is het speeksel meestal dik en plakkerig en blijft het in de mond hangen.

Ingezakte ogen

“Ingezakte” en droge ogen bij honden zijn vaak een teken van ernstige uitdroging, die optreedt wanneer de hoeveelheid vocht in de vetkussens achter de ogen vermindert, wat ertoe leidt dat de ogen in de oogkas worden getrokken.

Overmatig hijgen

Honden hijgen meestal om af te koelen.

Als jouw hond meer hijgt dan normaal, kan dit een teken van uitdroging zijn, maar het kan ook wijzen op pijn, angst of een chronische medische aandoening, zoals het syndroom van Cushing.

Als jouw hond overmatig hijgt en dit enige tijd aanhoudt, neem dan contact op met je dierenarts.

Lethargie

Uitgedroogde honden worden zeer zwak en lusteloos en liggen meestal gewoon. Ze zijn niet geïnteresseerd in spelen, rennen of springen; in plaats daarvan proberen ze hun energie te sparen om verdere uitdroging te voorkomen.

Als je merkt dat jouw hond lethargisch is, is het mogelijk dat het om uitdroging gaat, maar vergeet niet dat dit gedrag ook kan wijzen op een andere medische oorzaak.

 

Wat kan ik doen als mijn hond uitdroogt?

Als je huisdier slechts licht uitgedroogd is, omdat hij plakkerige tandvlees heeft, maar verder geen andere symptomen vertoont, bied hem dan een kleine hoeveelheid koud drinkwater aan. Geef hem niet in één keer een grote hoeveelheid water, want hij kan te snel drinken en overgeven.

Als je een kleine hond hebt, geef hem dan elke paar uur 1 theelepel water. Voor een middelgrote of grote hond kun je elke paar uur 1 lepel tot ¼ kopje water aanbieden.

Als je vermoedt dat je hond matig of ernstig uitgedroogd is en andere symptomen vertoont, zoals slaperigheid, verminderd of verhoogd urineren, braken, diarree of verlies van eetlust, bel dan onmiddellijk je lokale dierenarts of een spoeddierenkliniek.

Het is erg belangrijk om meteen een dierenarts te raadplegen als je vermoedt dat er uitdroging is. Zorg er ook voor dat je de dierenarts alle belangrijke informatie geeft, zoals of je hond enige tijd buiten in de hitte is geweest en welke symptomen hij vertoont.

Oorzaken van uitdroging bij honden

Er zijn verschillende oorzaken van uitdroging bij honden, en dit zijn de meest voorkomende:

Hitteberoerte

Een hitteberoerte treedt op wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven de 41°C stijgt door blootstelling aan intense hitte. Dit kan gebeuren na zware lichamelijke activiteit bij hoge temperaturen, wanneer de hond in een voertuig wordt achtergelaten of tijdens ongecontroleerde en constante aanvallen, bijvoorbeeld epileptische aanvallen.

Alle honden lopen risico, maar overgewicht en honden met een brachycefaal syndroom lopen een hoger risico op een hitteberoerte.

Als je je huisdier geen koele ruimte of toegang tot drinkwater kunt bieden, is het het beste om hem thuis te laten, zelfs als je maar kort weggaat.

BELANGRIJK!

Laat je huisdier nooit in een afgesloten voertuig achter, zelfs niet als de temperatuur buiten 15°C is. Honden kunnen binnen 15-20 minuten een hitteberoerte ontwikkelen in een afgesloten voertuig, zelfs als de ramen een beetje open zijn.

 

Onvoldoende waterinname

Vers water moet altijd beschikbaar zijn voor je hond, vooral wanneer hij aan hoge temperaturen wordt blootgesteld.

Als je huisdier niet genoeg water krijgt om aan zijn dagelijkse behoeften te voldoen, is er een groot risico op uitdroging.

Controleer regelmatig de voerbak van je hond en zorg ervoor dat deze gevuld is met vers en schoon water, zowel binnen als buiten.

Aanhoudend braken of diarree

Wanneer je huisdier voortdurend braakt en/of diarree heeft om verschillende redenen, verliest hij grote hoeveelheden lichaamsvloeistof, wat kan leiden tot uitdroging.

Honden die lichaamsvloeistof verliezen door braken of diarree kunnen niet genoeg water drinken om het verlies aan vloeistof te compenseren en zullen, als ze niet snel worden behandeld, uitdrogen.

Als je hond 24 uur of langer braakt of diarree heeft, neem hem dan zeker mee voor een controle bij de dierenarts.

Chronische ziekten

Honden die lijden aan nierziekten, de ziekte van Cushing of diabetes zijn gevoelig voor uitdroging en drinken vaak meer water dan normaal.

Zelfs met een verhoogde waterinname zijn honden met deze chronische ziekten meestal nog steeds uitgedroogd.

Naast ervoor te zorgen dat je huisdier altijd toegang heeft tot drinkwater, kun je hem ook natvoer geven, omdat dit helpt om de hoeveelheid vloeistof die de hond opneemt te verhogen.

Als je merkt dat je hond plotseling meer begint te drinken en te plassen dan normaal, of problemen heeft met plassen in huis, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts om de onderliggende oorzaken van deze symptomen te achterhalen.

Oorzaken van uitdroging bij puppy’s

Naast de eerder genoemde oorzaken van uitdroging die voor honden van alle leeftijden gelden, zijn er ook enkele veelvoorkomende oorzaken die specifiek zijn voor puppy’s.

Parvovirus

Parvovirus is een extreem besmettelijk darminfectievirus dat vaak leidt tot lethargie, verminderde eetlust en ernstige bloederige diarree en braken.

Puppy’s die besmet zijn met het parvovirus zijn vaak uitgedroogd door het aanhoudende braken en de diarree die dit virus veroorzaakt. Om te voorkomen dat dit virus je huisdier aanvalt, is het belangrijk om je hond te vaccineren en hem uit de buurt van openbare plaatsen te houden totdat hij alle benodigde vaccins heeft ontvangen.

Obstructie door vreemde voorwerpen

Puppy’s zijn zeer nieuwsgierig en geïnteresseerd in alles om hen heen. Ze weten instinctief niet wat ze wel en niet zouden moeten eten, en daardoor zijn ze vatbaarder voor het eten van dingen zoals stenen, tapijten, sokken, enzovoort.

Bij obstructie door een vreemd voorwerp komt het vaak voor dat honden binnen 30 minuten na het eten of drinken voedsel en water braken, wat kan leiden tot ernstige uitdroging.

Darmparasieten

In vergelijking met volwassen honden worden puppy’s vaker gediagnosticeerd met darmparasieten. Dit komt doordat puppy’s vaak parasieten via moedermelk krijgen tijdens het zogen.

Bovendien zijn puppy’s vatbaarder voor het oplopen van parasieten uit de omgeving voordat ze oud genoeg zijn om preventieve medicijnen tegen hartworm te nemen, die beschermen tegen darmparasieten.

Tot slot is het immuunsysteem van puppy’s zwakker dan dat van volwassen honden en vertonen ze meestal sneller symptomen van parasieten dan volwassen honden. Daarom is het belangrijk om het immuunsysteem van je huisdier te versterken, zodat hij zich kan verdedigen tegen ongewenste indringers.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat honden van alle leeftijden vatbaar zijn voor darmparasieten. De meest voorkomende darmparasieten zijn wormen, lintwormen, coccidia en giardia.

Hoe wordt uitdroging bij honden behandeld?

In de meeste gevallen vereist uitdroging bij honden veterinaire interventie.

Je dierenarts zal op basis van de medische geschiedenis, een gedetailleerd onderzoek en de nodige diagnostische tests vaststellen wat de oorzaak van de uitdroging is.

Er zijn twee manieren waarop dierenartsen uitdroging behandelen:

  1. Subcutane injectie van vloeistoffen
  2. Intravenieuze toediening via een IV-katheter

Op deze manier worden de verloren lichaamsvloeistoffen aangevuld en worden de elektrolyten in balans gebracht. De manier van toediening van vloeistoffen hangt af van de ernst van de uitdroging (licht of ernstig).

 

 

Hoe kan ik uitdroging bij mijn hond voorkomen?

Hier zijn enkele manieren om ervoor te zorgen dat je viervoeter altijd goed gehydrateerd is:

  • Zorg voor altijd toegang tot vers en schoon water. Zorg ervoor dat je hond altijd drinkwater beschikbaar heeft. Vergeet niet om dagelijks de waterinname te controleren om te bevestigen dat hij voldoende drinkt.
  • Bied extra water aan tijdens het spelen of bij hoge temperaturen. Beperk de tijd dat je hond aan hoge temperaturen wordt blootgesteld en zorg ervoor dat hij in dergelijke situaties voldoende water krijgt.
  • Blijf op de hoogte van vaccinaties en parasietenpreventie.
  • Let op het voedsel dat je hond eet. Zorg ervoor dat je hond geen ongepaste dingen eet, zoals vette menselijke voeding, voorwerpen, restjes van borden, afval en verschillende giftige stoffen zoals chocolade, uien of druiven.
  • Neem je hond regelmatig mee voor een dierenartscontrole. Het is raadzaam om jaarlijks een gezondheidscontrole bij de dierenarts te laten uitvoeren, en bij oudere honden is het het beste om elke zes maanden te gaan.

Conclusie

Uitdroging bij honden is een serieus probleem met potentieel gevaarlijke gevolgen voor de gezondheid van onze harige vrienden.

Daarom is het belangrijk om de tekenen van uitdroging te leren herkennen, zodat je tijdig kunt reageren. Het goede nieuws is dat je, door bepaalde stappen te nemen en extra aandacht te besteden in de zomermaanden, ervoor kunt zorgen dat je huisdier veilig is voor uitdroging.

Als je een van de symptomen van uitdroging opmerkt, is het van cruciaal belang om je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.